ΜΗΝΥΜΑ

Περιφερειάρχη Αττικής
Γιώργου Πατούλη

Ο ενημερωμένος πολίτης, είναι ο καλύτερος «σύμμαχος» της Ανακύκλωσης

Φίλες και φίλοι

Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ είναι μια σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα που θέτει σε λειτουργία η Περιφέρεια Αττικής και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής.

Δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη της Αττικής , αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, να παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο , την πορεία της ανακύκλωσης σε κάθε Δήμο του Λεκανοπεδίου, αλλά και στο σύνολο της Περιφέρειας.

Είναι ένα πρωτοπόρο και λειτουργικό «εργαλείο» διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας, για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται εφεξής η ανακύκλωση στην Αττική, υπηρετώντας το μεγάλο μας στόχο που είναι η «πράσινη μετάβαση στην κυκλική οικονομία», η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, καθώς και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Μέσα από την ιστοσελίδα του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ, «δίνουμε καθημερινά λογαριασμό στους πολίτες», αφού θα μπορεί ο καθένας μας να δει με μια ματιά από την οθόνη του υπολογιστή , του tablet ή του κινητού του:

  • Ποια ποσοστά ανακύκλωσης έχει πετύχει ο κάθε Δήμος στα ανακυκλώσιμα υλικά και τα βιοαπόβλητα; Και πως τοποθετείται όσον αφορά τις επιδόσεις του, σε σχέση με άλλους παρόμοιους σε χαρακτηριστικά δήμους;
  • Τι ποσοστό καθαρότητας έχει η ανακύκλωση σε κάθε Δήμο;
  • Ποια είναι η ετήσια απόδοση της ανακύκλωσης σε Δήμους και Περιφέρεια;
  • Ποιες δράσεις υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, για να βοηθήσει τους Δήμους και τους πολίτες να ανακυκλώνουν περισσότερο;
  • Πως εξελίσσεται στο χρόνο η ανακύκλωση; Βελτιώνεται ή χειροτερεύει; Και πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε μέρα με τη μέρα στην επίτευξη των στόχων που τίθενται σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Ταυτόχρονα , αξιοποιώντας τις σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις και σε συνεργασία με κορυφαίους τεχνοκράτες με τους οποίους συνεργαζόμαστε, θα ενημερώνουμε τους επισκέπτες της εφαρμογής για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τα ζητήματα της κυκλικής οικονομίας.

Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ μέσα από τη δημοσιοποίηση των απόλυτα ελεγμένων κι έγκριτων στοιχείων που θα αναρτώνται σε αυτό, θα λειτουργήσει και ως «επιταχυντής» για την ανάπτυξη μιας ευγενούς άμιλλας μεταξύ των Δήμων, ενώ θα δώσει την ευκαιρία να ανταλλάσσονται εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές, αλλά και να επιβραβεύονται όσοι επιτυγχάνουν τους στόχους που τίθενται.

Το εγχείρημα μας στηρίζεται στους άξονες ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ , ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ , ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ , γιατί γνωρίζουμε πως για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει όσον αφορά την ανακύκλωση , είναι απαραίτητα τα παραπάνω στοιχεία.

Θέλουμε να καταστήσουμε την Περιφέρεια Αττικής, «Πρώτη Περιφέρεια στην Ανακύκλωση». Για να πετύχουμε το στόχο αυτό, χρειάζεται ομαδική δουλειά και προσπάθεια.

Ο ενημερωμένος κι ενεργός πολίτης, είναι για μας ο καλύτερος «σύμμαχος» σε μια καθημερινή μάχη , για να νικήσουμε το «τέρας των σκουπιδιών».

Όλοι Μαζί, Περιφέρεια Αττικής, ΕΔΣΝΑ , Δήμοι και Πολίτες, δημιουργούμε μια ισχυρή «πράσινη συμμαχία» , αναπτύσσουμε δράσεις κι αξιοποιούμε όλα τα σύγχρονα εργαλεία , για να βάλουμε την ανακύκλωση στην Αττική στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Γιώργος Πατούλης
Περιφερειάρχης Αττικής.

patoulis0

ΜΗΝΥΜΑ

Προέδρου Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, Βασίλη Κόκκαλη

H παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης Αττικής συμπίπτει χρονικά,  με την υλοποίηση της πρώτης μετά από πολλά χρόνια εκστρατείας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών,  που υλοποιούν Περιφέρεια Αττικής και Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Αττικής, με στόχο την πράσινη μετάβαση μας σε μια εποχή με λιγότερα σκουπίδια και μεγαλύτερη ανακύκλωση . Στην εποχή της κυκλικής οικονομίας.

Έχοντας αξιοποιήσει τα συμπεράσματα όσων έγιναν και κυρίως όσων δεν έγιναν στο παρελθόν, κάνουμε μια νέα αρχή όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε από δω και στο εξής να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια που παράγουμε.

Κάνουμε μια συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια για να βάλουμε την ανακύκλωση στη ζωή όλων των πολιτών της Αττικής.

Γνωρίζουμε καλά πως στο επίκεντρο της προσπάθειας μας πρέπει να είναι οι πολίτες.

Χωρίς την ενεργό συμμετοχή τους, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τη γνώμη και τους προβληματισμούς τους, χωρίς να επενδύουμε στην ενεργοποίηση και το φιλότιμό τους, δεν θα πετύχουμε τίποτα.

Το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης Αττικής , πέραν των υπολοίπων δράσεων και πρωτοβουλιών που αναπτύσσουμε, είναι το σύγχρονο εργαλείο, με το οποίο θα δίνουμε πλέον καθημερινά λογαριασμό στις τοπικές μας κοινωνίες, Περιφέρεια και Δήμοι , για τις επιδόσεις μας στον τομέα της ανακύκλωσης.

Με διαφάνεια και λογοδοσία, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, αξιοποιούμε τη δουλειά των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ και των επιστημονικών συνεργατών μας κι αναδεικνύουμε τον πολίτη πρωταγωνιστή στην κοινή μας προσπάθεια.

Ενώ παράλληλα, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή και των 66 Δήμων της Αττικής στο εγχείρημα, αξιοποιούμε τα στοιχεία που συλλέγουμε για να προωθήσουμε την ευγενή άμιλλα και να αναδείξουμε τους «πρωταθλητές Δήμους» της ανακύκλωσης.

Γιατί αν θέλουμε να καταστήσουμε την Περιφέρεια Αττικής πρώτη Περιφέρεια στην ανακύκλωση, είναι προϋπόθεση να στηριχθούμε στους πρωταθλητές Δήμους μας.

Το μήνυμα που στέλνουμε με τις δράσεις μας είναι ξεκάθαρο.

Μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αλλά για να υπάρξει λύση, πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε, αλλάζοντας συνήθειες και διαχωρίζοντας τα απορρίμματά από το σπίτι κιόλας με το σωστό τρόπο.

Ανακυκλώνοντας και τοποθετώντας τα,   στους σωστούς κάδους.

Βασίλης Κόκκαλης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Αντι-περιφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας


Πρόεδρος Ε.Δ.Σ.Ν.Α.

maxresdefault