Ανακύκλωση Δήμοι Νέα-Ενημέρωση

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη διοργανώθηκε σήμερα 4 Ιουνίου, τηλεημερίδα για την Ανακύκλωση και τη διαχείριση βιοαποβλήτων

Γ. Πατούλης: «Κάνουμε τις δεσμεύσεις μας πράξη, για ένα φιλικό στο περιβάλλον σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων. Hαυτοδιοίκηση ενωμένη όσο ποτέ προχωρά συντεταγμένα με στόχο να κάνουμε την Αττική, Περιφέρεια – πρότυπο στη διαχείριση απορριμμάτων»

Τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Περιφέρεια Αττικής στο επίπεδο της υλοποίησης του προγράμματος που εξήγγειλε αρχές του χρόνου για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και διαχείρισης των βιοαποβλήτων, προσδιόρισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στους Δημάρχους της Αττικής και σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη συμμετοχή και του υπ. Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη.

Κατά την τοποθέτηση του στην τηλεημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής με θέμα: «2020: Έτος Ανακύκλωσης για την Αττική, Διαχείριση Βιοαποβλήτων – Η Επόμενη Μέρα», με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο κ. Πατούλης επισήμανε πως πριν ακόμη συμπληρωθεί ένας χρόνος θητείας, η Περιφερειακή Αρχή της Αττικής, έχει περάσει σταθερά από το στάδιο των εξαγγελιών, στο στάδιο της υλοποίησης.

«Έχουμε κάνει μια νέα αρχή για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής» τόνισε και υπογράμμισε πως είναι μονόδρομος το σχέδιο για μία αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, να υλοποιηθεί μαζί με τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. «Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία, αν δεν έχει την αποδοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών της Αττικής.Εμείς ως Περιφέρεια Αττικής έχουμε γνώση, θέληση κι αποφασιστικότητα να αλλάξουμε την κατάσταση που επικρατεί και στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα και θα το κερδίσουμε, με τη στήριξη όλων των Δήμων της Αττικής. Όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαιρετίζοντας την ημερίδα ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής και τις δράσεις των Δήμων οι οποίοι, όπως ανέφερε συνδράμουν ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια για μία αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων. «Είναι χρέος προς το περιβάλλον και τα παιδιά μας να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, με στόχο στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ορατά αποτελέσματα».

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκε το Σχέδιο Διαχείρισης των Βιοαποβλήτων στην Αττική από τον σύμβουλο της Περιφέρειας σε ζητήματα βιοαποβλήτων Α. Μαυρόπουλο και αναλύθηκαν οι ευρωπαικές καλές πρακτικές στον τομέα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων από τον τεχνικό σύμβουλο του Ευρωπαικού Δικτύου Κομποστοποίησης M. Ricci.

Την τηλεημερίδα συντόνισε ο δημοσιογράφος Ν. Βαφειάδης.

Υλοποιούμε με συνέπεια όλες τις δεσμεύσεις μας – H Αττική θα πάψει να είναι το «μαύρο πρόβατο» στο ζήτημα των σκουπιδιών

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τον ΕΔΣΝΑ, τις αρμόδιες υπηρεσίες και όλο το προσωπικό καθαριότητας που κατάφεραν να κρατήσουν την Αττική καθαρή και την ανακύκλωση λειτουργική.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί απρόσκοπτα και χωρίς χρονοτριβές ένα σχέδιο ρεαλιστικό, ευέλικτο και εφαρμόσιμο, επισημαίνοντας: «Είμαστε μια Διοίκηση που μπορεί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που κανένας δεν έλυσε τα προηγούμενα χρόνια. Η Αττική δεν θα είναι το μαύρο πρόβατο στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτή την εικόνα θα την ανατρέψουμε».

Οι 7 δεσμεύσεις μας για την Αττική, γίνονται καθημερινά πράξη

Ειδικότερα αναλύοντας τα στάδια υλοποίησης των δεσμεύσεων της Περιφέρειας για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, μέσω της ενίσχυσης της ανακύκλωσης ανέφερε τα εξής:

Δεσμευτήκαμε στις 30/1/2020 στο Ζάππειο ότι:

ως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε ανάδοχο για τη μελέτη αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ ώστε να προσαρμοστεί στις νέες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα λοιπόν σας ανακοινώνω ότι έχουμε ανάδοχο. Η μελέτη έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται αμέσως μετά το καλοκαίρι να έχουμε ένα πρώτο προσχέδιο του νέου ΠΕΣΔΑ.
θα υποστηρίξουμε τους Δήμους στην επικαιροποίηση των τοπικών τους σχεδίων και να υπάρξει πρόβλεψη για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Σήμερα σας ανακοινώνω ότι δεκάδες Δήμοι επικαιροποιούν ήδη τα σχετικά τοπικά σχέδια
3.θα δρομολογήσουμε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, για την ευαισθητοποίηση και συντονισμένη ενεργοποίησή τους στην ανακύκλωση. Σας ανακοινώνω λοιπόν σήμερα ότι ο σχετικός διαγωνισμός είναι στο τελικό στάδιο προετοιμασίας και εκτιμούμε ότι θα έχουμε ανάδοχο ως τον Οκτώβριο.
4.Θα δώσουμε μεγάλο βάρος στην ανακύκλωση συσκευασιών και ότι σταδιακά το 2020-2021 θα διατεθούν μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους, 1000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία, όπως Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Αθλητικούς Χώρους, Εκκλησίες, κλπ.
Σας ανακοινώνω λοιπόν σήμερα ότι έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές προετοιμασίες και αναμένουμε άμεσα τα τεύχη δημοπράτησης του σχετικού διαγωνισμού, με στόχο να έχουμε έναρξη υλοποίησης του προγράμματος από τα τέλη του 2020.

5.Είχαμε πει ότι θα προχωρήσουμε στην κατασκευή 3 νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό, και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό. Σας ανακοινώνω σήμερα ότι οι φάκελοι ΣΔΙΤ των έργων ήδη προετοιμάζονται, ενώ μερικές μέρες πριν προκηρύχθηκαν οι μελέτες πλήρους τεχνικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για τις μονάδες του Κεντρικού Τομέα και του Πειραιά.
6.Θα προχωρήσουμε στη διανομή χιλιάδων ειδικών κάδων ανακύκλωσης σε όλους τους Δήμους με σκοπό να επιταχύνουμε το θεσμό της ανακύκλωσης σε όλα τα δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις.
Σήμερα σας ανακοινώνω ότι έχουμε προσφέρει ήδη χιλιάδες ειδικούς κάδους ανακύκλωσης σε πολλούς Δήμους της Αττικής. Και συνεχίζουμε.

7.Έχουμε δεσμευτεί ότι θα παραληφθούν σταδιακά 60 φορτηγά που θα λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι ο ΕΔΣΝΑ έχει ήδη παραλάβει τα πρώτα 15 φορτηγά και αναμένεται σύντομα η δρομολόγηση τους προς εξυπηρέτηση των δήμων. Δύο εξ αυτών βρίσκονται σήμερα στο Πεδίο του Άρεως, στη σχετική εκδήλωση της Περιφέρειας για τον εορτασμό της Ημέρας Περιβάλλοντος.
Προτεραιότητα η διαλογή στην πηγή: Το Σχέδιο για τη διαχείριση των Βιοαποβλήτων στην Αττική

Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφερόμενος στα βιοαπόβλητα τα οποία αποτελούν σχεδόν το 40% του συνόλου των οικιακών αποβλήτων, υπογράμμισε πως η διαχείριση τους προσφέρει 100% ωφέλεια στην αυτοδιοίκηση, την οικονομία, την κοινωνία.

Έμφαση στην πρόληψη. Λιγότερα σκουπίδια-χωριστή διαλογή βιοαποβλήτων

Σε ότι αφορά τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον τομέα αυτό, τα εξειδίκευσε ως εξής:

Για τα βιοαπόβλητα είχαμε δεσμευτεί:

Παράδοση σύγχρονου εξοπλισμού στους Δήμους

1. Ότι ως τον Ιούνιο του 2020 θα δίναμε 80 νέα απορριμματοφόρα και 9.000 καφέ κάδους στους δήμους για να επιταχύνουμε τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων. Σας ανακοινώνω λοιπόν ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στην προμήθεια 80 νέων απορριμματοφόρων για τη συλλογή βιοαποβλήτων, και έχουμε ήδη προμηθευθεί 9.000 καφέ κάδους, σε διάφορα μεγέθη. Ο εξοπλισμός αυτός παραλαμβάνεται σταδιακά και παραδίδεται στους Δήμους της Αττικής, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η προμήθεια και επιπλέον εξοπλισμού που θα δοθεί στους Δήμους για τη στοχευμένη και στοχοθετημένη συλλογή βιοαποβλήτων.

Πιστοποίηση και ποιοτική αναβάθμιση κομπόστ

2. Άμεσα θα αναβαθμίσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κομπόστ που παράγεται από τα βιοπαπόβλητα στη Φυλή. Σήμερα σας ανακοινώνω ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε την 1η πιστοποίηση κομπόστ από βιοαπόβλητα στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κομποστοποίησης. Και είστε οι πρώτοι στους οποίους ανακοινώνω ότι θα πιστοποιηθεί το κομπόστ που θα παράξουμς ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. Δείγμα αυτού του κομπόστ μοιράσαμε επίσης σήμερα στην εκδήλωση μας στο Πεδίο του Άρεως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε όλη την Αττική

3. Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία και λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερων Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, σε κατάλληλους χώρους εντός της Αττικής, διαδημοτικών όπου είναι δυνατόν, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν αυτή τη δραστηριότητα και σε συνεργασία πάντοτε με τους Δήμους. Σήμερα σας ανακοινώνω ότι η σχετική διαδικασία εξεύρεσης χώρων έχει ήδη ξεκινήσει και εντός του καλοκαιριού θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.

Επιπρόσθετα στο Σχέδιο Διαχείρισης Βιοαποβλήτων στην Αττική:

-Δίνεται έμφαση στη διαχείριση βιοαποβλήτων που παράγουν τα καταστήματα εστίασης

-Προβλέπεται η πιλοτική εφαρμογή προγράμματος κομποστοποίησης σε επίπεδο γειτονιάς.

-Τέλος αναμένονται σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους Δήμους. Υπολογίζεται ότι για κάθε τόνο θα κερδίζουν 26 ευρώ από το κόστος διάθεσης, 25 ευρώ από τη μεταφορά και 10 ευρώ εάν εφαρμοστεί το τέλος κυκλικής οικονομίας.

Διάθεση αναγκαίων πόρων για υποδομές διαχείρισης βιοαποβλήτων

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε πως υπάρχουν ήδη διαθέσιμα 20 εκατομμύρια ευρώγια τα πρώτα έργα, αλλά, όπως επισήμανε, το πλάνο είναι να διατεθούν συνολικά άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ για να υλοποιηθούν Μονάδες Διαχείρισης Βιοαποβλήτων, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους δήμους.

Δεν χωρά μικροπολιτική εκμετάλλευση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης τόνισε πως η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων είναι εθνική υπόθεση και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

«Μετατρέπουμε το χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα των στερεών αποβλήτων σε μια ευκαιρία ανάπτυξης, αξιοποιούμε την κρίση που χρόνια μαστίζει την διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική για να στρίψουμε γρήγορα και συντεταγμένα προς την κυκλική οικονομία» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Με τη βοήθεια όλων σας θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την Αττική σε Περιφέρεια υπόδειγμα στη διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα. Με μεγάλους ωφελημένους από την αλλαγή αυτή, τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών. Σε αυτούς που δίνουμε τελικά λογαριασμό για τις πολιτικές μας.

Στην τηλεημερίδα συμμετείχαν οι: Π. Μηλιώνη, Αντιδήμαρχος Ηλίου, Α. Κάφκα Αντιδήμαρχος Γλυφάδας, Κ. Γερολυμάτος Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου, Δ. Μπουραΐμης Δημοτικός Σύμβουλος Φυλής, Δ. Κάρναβος Δήμαρχος Καλλιθέας, Β. Ντηνιακός Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Γ. Μαρκόπουλος Πρόεδρος ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Γαλατσίου, Γ. Παπαχρόνης Αντιδήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού, Χ. Καμαριωτάκης στέλεχος Δήμου Αχαρνών , Ε. Πάσσου Προϊστάμενη Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Δ. Περιστεριού , Γ. Αντωνάκης Αντιδήμαρχος Αλίμου, Κοκολάκης, Λ. Κεφαλογιάννη Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα, Μ. Τσιώτα Μάρκου Αντιδήμαρχος Περιστερίου, Ν. Χουρσαλάς Δήμαρχος Κορυδαλλού, Ν. Αβραμίδης Αντιδήμαρχος Αθηναίων, Ν. Καραγιάννης Δ.Σ. Μαραθώνα, Π. Κωνσταντινίδης εκπρ. Δήμου Νίκαιας, Ν. Πέππας Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Σ. Ρούσσους Δήμαρχος Χαλανδρίου, Σ. Τσίρκας Δήμαρχος Μαραθώνα, Θ. Αυγερινός Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Ρέππας Αντιδήμαρχος Πειραιά, Γ. Φωστηρόπουλος Δήμαρχος Π. Φαλήρου, Θ. Μακροδημήτρης Αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Θ. Γαβαθάς στέλεχος Δήμου Περιστερίου, Α. Μπινίσκος Δήμαρχος Δάφνης Υμηττού, Α. Χρηστίδης στέλεχος Δήμου Ελευσίνας, Α. Ευθυμίου Δήμαρχος Μοσχάτου Ταύρου, Α. Βακάλης Αντιδ. Σαλαμίνας, Α. Γεωργοπούλου στέλεχος Δήμου Π. Φαλήρου, Α. Φυκίρη στέλεχος δήμου Π. Φαλήρου, Β. Αγγελόπουλος στέλεχος δήμου Περιστερίου, Β. Κρητικός στέλεχος Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Γ. Λυμπεράτος Πρόεδρος Δ.Σ. Χαλανδρίου, Γ. Ιωακειμίδης Δήμαρχος Νίκαιας Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γ. Αντζίνας Αντιδήμαρχος Ηλιούπολης, Γ. Γκίκας Δήμαρχος Αιγάλεω, Γ. Καλαφατέλης Δήμαρχος Διονύσου, Γ. Σμέρος Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΣΝΑ, Γ. Σταθόπουλος Δ.Σ. Αγ. Παρασκευής, Γ. Τσιροζίδης Αντιδήμαρχος Καισαριανής, Χ. Γιανουλάκη στέλεχος Δήμου Νίκαιας, Γ. Θωμάκος Δήμαρχος Κηφισιάς, Γ. Φιρφιλιώνης Σύμβουλος Δ. Νίκαιας, Γ. Σταμούλης Δήμαρχος Μεγαρέων, Δ. Θωμαΐδου Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Γ. Κατωπόδης Δήμαρχος Βύρωνα, Δ. Γαλάνης Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού, Δ. Μάρκου Δήμαρχος Σπάτων Αρτέμιδας, Δ. Κιούσης Δήμαρχος Κρωπίας, Ευαγ. Μπουρνούς Ραφήνας Πικερμίου, Β. Τερζής στέλεχος Παπάγου Χολαργού, Ευθ. Ψαράκου Δ.Σ. Σπετσών, Θ. Κατσιγιάννης Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, Ν. Παπαδάκης Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, Θ. Αμπατζόγλου Δήμαρχος Αμαρουσίου, Θ. Παπαθανασίου στέλεχος Δήμου Αθηναίων, Γ. Ηλίας Δ.Σ. Ασπροπύργου, Γ. Λαγουδάκης Δήμαρχος Περάματος, Γ. Κρικρής αντιδήμαρχος Ν. Σμύρνη, Κ. Γκούτη στέλεχος ΕΕΤΑΑ, Κ. Αλλαγιάννης Δήμαρχος Μαρκοπούλου, Κ. Ευσταθίου Αντιδήμαρχος Καλλιθέας, Κ. Καλογράνας στέλεχος Δ. Χαϊδαρίου, Κ. Φυλακτός Αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Λ. Μίχος Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας, Κ. Τσούτσουρας στέλεχος Δήμου Αγ. Βαρβάρας, Μ. Χρόνη στέλεχος Δήμου Περιστερίου.

Επισυνάπτονται το πλήρες κείμενο της ομιλία του κ. Πατούλη και η παρουσίαση του Σχεδίου Διαχείρισης Βιοαποβλήτων για την Αττική.

omilia patoulis 4.6

parousiasi mavropoulou